top of page
Lotte Kunst

Eet en beweeg als een jager-verzamelaar


Als je kijkt naar de geschiedenis van gezondheid, dan vindt er een grote verandering plaats toen we overgingen van jagen en verzamelen naar landbouw en veeteelt in de jonge steentijd, ongeveer 10.000 jaar geleden.

Doordat we meer op één plek bleven en met meer verschillende mensen en dieren in aanraking kwamen, ontstonden er meer ziektes. Hierdoor ontstonden er aanpassingen in ons afweersysteem zoals ontstekingen en toleranties. (zie artikel) Bij tolerantie reageert je lichaam juist niet meer op indringers.

De jagers en verzamelaars deden dus eigenlijk vanzelf aan 'social distancing' en waren altijd buiten.

De studie heeft ook zijn beperkingen, maar laat wel zien dat onze genen zich hebben aangepast aan de infecties die we meer en meer tegenkwamen. We kunnen ons nu beter wapenen tegen ontstekingen in ons lichaam. Als covid bijvoorbeeld was ontstaan bij de jagers en verzamelaars, dan zouden er veel meer mensen zijn overleden. (zie review artikel)


Waarom moeten we dan toch meer leven zoals onze voorvaders en moeders deden?


Omdat we genetisch toch nog veel op de jagers en verzamelaars lijken. De opbouw en de werking van ons lichaam is ongeveer hetzelfde als die van onze voorouders, maar wat we ermee doen is totaal anders. De keerzijde is namelijk dat door onze manier van leven in de huidige tijd er zoveel ontstekingen ontstaan die vaak chronisch aanwezig zijn, er toch veel ziektes ontstaan. Wij zitten heel veel, zij waren de hele dag op pad. Wij hebben veel en altijd eten beschikbaar, zij alleen als ze een goede vangst hadden. Wij hebben de hele dag door stress of stressprikkels (ja, ook een berichtje op je telefoon zorgt voor een korte stressprikkel), zij alleen als ze bijvoorbeeld moesten vluchten. Wij zitten de hele avond op een beeldscherm, zij gingen naar bed als het donker werd. En zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen.


Stress is een belangrijke schakel. Voor een lichaam is er maar één soort stress. Als je ergens van schrikt, als je nerveus bent voor een presentatie, maar ook als je veel suiker eet, het levert allemaal een stressprikkel op. Op die reactie wordt je immuunsysteem geactiveerd en hierdoor komen er afweerstoffen in je bloedbaan terecht. Je lichaam komt in een soort actiestand. Het is in staat te vluchten. Je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, je ademhaling versnelt en je ontlasting komt minder makkelijk. Als je echt moet vluchten is dit super handig, maar als je dit continu hebt, dan komt je lichaam in een soort 'chronische ontsteking' terecht wat heel veel van een lichaam vraagt. Het kost veel energie en hiervoor gebruikt het eiwitten uit je lichaam, bv uit spieren of uit de darmen. Daarnaast wordt suiker wat je binnenkrijgt tijdens een stressperiode omgezet in vet en wordt vet dus niet afgebroken. Afvallen is dus erg lastig als je ook gestresst bent.

Verder heeft het ook invloed op je hersenen en hiermee op je humeur. Ook je hersenen krijgen minder bloed en energie, wat ervoor zorgt dat je je somberder kunt voelen en minder goed kunt onthouden.


We moeten dus zorgen dat we uit die stressreactie komen! We moeten dus meer gaan leven als de jagers en verzamelaars!


Onze voorouders deden niet meer dan nodig om aan voldoende eten te komen. Ze rustten dus ook regelmatig! Daar tegenover staat dat ze in de ochtend al een flinke work-out achter de rug hadden. Beweeg dus regelmatig, maar geef je lichaam tussendoor ook rust. En bij bewegen gaat het om lopen, wandelen, hardlopen en fietsen, maar ook over stofzuigen, tuinieren en dat soort activiteiten.

Zorg daarnaast dat je niet meer eet dan je verbrandt, pas wat je eet aan aan wat je doet op een dag. Eet natuurlijke producten en grijp niet naar bewerkte en veel te zoete, zoute en vette producten. Eet hierbij veel plantaardig, dat deden zij ook. Wij zijn ook gewend om ons 'vol' te eten, dat deze zij niet. Zorg ervoor dat je voor ongeveer 80% vol zit. En dit eten deze zij overdag, vanaf de late ochtend totdat het donker werd, dus niet in de avond.


Eigenlijk zie je met bovenstaande meteen een link naar de bekende 'Blue Zones'. Zij leven veel meer met het ritme van de natuur. Eten wat ze daar kunnen verbouwen, leven met elkaar, hebben minder stress, bewegen door de dag heen met alles wat de dag van hen vraagt. Daarnaast is er veel sociale interactie en controle en ze zijn veel buiten. Allemaal aspecten die ervoor zorgen dat er minder 'stressreacties' in ons lichaam ontstaan. De mensen in de 'Blue Zones' leven veel dichter bij de natuur en bij het leven van de jagers en verzamelaars.


Kortom, het is een goed idee om je leven eens langs dat van een jager te leggen. Wat zou je nog kunnen verbeteren om de stress in je lichaam te verminderen? Hele kleine stapjes kunnen al helpen.

Heb je vragen hierover? Laat ze vooral weten via de socials of hieronder in een bericht.








25 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page