top of page

Hoe maken we keuzes?

Lotte Kunst

Bijgewerkt op: 16 okt 2023

Keuzes maken, hoe doen we dat?.


Als het gaat om gezond leven en gezond ouder worden staan we de hele dag voor keuzes. Veel doen we echter op de automatische piloot. Je kunt niet de hele dag bewust nadenken en keuzes maken, want dat zou veel teveel energie kosten. Hoe zorg je er dan voor dat je automatisch de juiste keuzes gaat maken als het gaat om gezond gedrag? Eén ding is zeker, dat gaat niet automatisch in het begin.


In deze blog zetten we uiteen op basis waarvan je keuzes maakt. Als je je hiervan bewust bent, heb je al één stap gezet als het gaat om het aanpassen van het gedrag of de gewoontes die je wilt veranderen. In latere blogs zullen we je ook meenemen in hoe je die keuzes kunt beïnvloeden of je gewoontes kunt aanpassen. Schrijf je dus vooral in voor onze blog als je dit interessant vindt!


Wat beïnvloed onze keuzes?


Beloning


Het kan lastig zijn om de juiste keuzes te maken, omdat je vaak op de korte termijn niets merkt van je keuzes, maar op de lange termijn kunnen die keuzes grote gevolgen hebben. Op de korte termijn kan een ‘verkeerde’ keuze juist iets positiefs opleveren, zodat het nog lastiger is om de ‘gezonde’ keuze te maken. Als je eigenlijk moet gaan sporten, maar je favoriete programma is op tv, dan geeft het gaan zitten op de bank een grotere beloning dan naar de sportschool fietsen, jezelf in het zweet werken en dan weer naar huis fietsen. Dat laatste is toch een stuk minder aantrekkelijk.

Of het eten van een paar koekjes zorgt voor meer geluksstofjes in je hersenen dan het eten van een appel.


Verstand, gevoel en emotie


Daarnaast kun je keuzes maken op basis van je verstand, je emotie en je gevoel. Je weet wel dat het niet slim is om heel vaak laat naar bed te gaan, maar het scrollen op internet geeft je zo’n goed gevoel dat je toch op de bank blijft zitten.

Je vind het spannend om met vreemde mensen te gaan hardlopen, dus stel je je eerste hardlooptraining met dat groepje in het park steeds uit.


Je omgeving


Ook je omgeving heeft veel invloed op je keuzes. Supermarkten zetten de flessen cola vaak duidelijk in het zicht in de supermarkt, zodat het een logische keuze wordt om ook een fles cola in je winkelkarretje te doen. Als er in de bedrijfskantine echter water staat voor de frisdrank, dan pak je eerder water. Neemt je vriend of vriendin een broodje kroket, dan ben je eerder geneigd om dat zelf ook te doen.


Zo zie je dat je omgeving ook je gevoel en je gedrag kan sturen en hiermee ook je keuzes.

Als je je hiervan bewust bent, dan kun je ook invloed gaan uitoefenen op je gedrag en dus op je keuzes.


Ervaringen en informatie


Wat ook invloed heeft op de keuzes die je maakt zijn eerdere ervaringen die je hebt opgedaan met iets.

Als je meerdere keren hebt geprobeerd om af te vallen en het lukte steeds niet, waarom zou het dan nu wel lukken? Als je meerdere keren super gemotiveerd bent begonnen met sporten, maar na een maand hield je het weer voor gezien, waarom zou je het dan nog een keer proberen?

Die ene taak op je werk was zó stressvol, dat wil je niet nog een keer.


Daarnaast kan de kennis of informatie die je hebt over iets je keuze beïnvloeden. Het kan je keuzemogelijkheden sturen, beperken of vertroebelen. Dit zie je ook duidelijk op social media. De algoritmes weten wat jij interessant vindt en sturen op die manier de dingen die je te zien krijgt. Op die manier krijg je dus andere informatie niet te zien en dit stuurt jouw keuzes. Mensen hebben de neiging om informatie te zoeken, te interpreteren en te onthouden die overtuigingen die je al hebt bevestigen. Op die manier ben je echter ‘blind’ voor tegengeluiden of andere meningen.

Het is hierbij dus belangrijk dat je niet zomaar iets aanneemt voor waarheid. Dat als je echt je levensstijl wilt aanpassen, je je goed laat informeren.


Conclusie


Keuzes maken gaat dus niet vanzelf. Het verschilt per persoon wat ‘juiste’ keuzes zijn. Ik denk ook dat ‘juiste’ of ‘onjuiste’ niet de juiste;) woorden zijn. In het geval van leefstijl gaat het vaak om helpende keuzes of ondersteunende keuzes. En vaak zijn ze dus niet zo bewust als je zou denken, maar worden ze gestuurd door oa. omgeving en ervaring.


Nu je je hier bewuster van bent is het goed om eens stil te staan bij de keuzes die je maakt op het gebied van bijvoorbeeld voeding en bewegen. Welke keuzes maak je en waarom en is dit wel het juiste? Denk daar eens over na!


Met ons sprintjespakket proberen we je ook aan het denken te zetten. Kijk hier voor meer informatie en bestel het pakket!



Comentarios


bottom of page