top of page
Lotte Kunst

Zet goede voornemens om in goede gewoontes.

2024 is alweer een paar weken onderweg en waarschijnlijk zijn er al een paar goede voornemens gesneuveld. Ongeveer 40-50% van de mensen begint het nieuwe jaar met goede voornemens. Maar waarom eigenlijk en waarom kunnen we die niet volhouden?


Beschrijf je nieuwe goede gewoontes

Je kent het wel, het einde van het jaar is een tijd van bezinning, van evaluatie en even terug kijken. Wat hebben we allemaal gedaan dit jaar en wat gaan we volgend jaar anders of beter doen? De meeste voornemens gaan over fysieke of mentale gezondheid. We willen gezonder eten, minder drinken, meer bewegen, stoppen met roken of meer rust inbouwen in de week. Minder met een scherm bezig zijn is uiteraard ook een veel genoemde.

Maar waarom houden we dit vaak niet langer dan een paar dagen of weken vol?


De belangrijkste redenen waarom we goede voornemens niet volhouden is omdat we de lat vaak veel te hoog leggen, het doel is dus te groot. Daarnaast is de weg ernaartoe niet concreet genoeg en gaat deze met veel te grote stappen.


Het is goed om je te realiseren dat ongeveer 96% van ons gedrag onbewust verloopt. Ook zoeken we als mens vaak de makkelijkste weg. Als je dus stelt dat je gezond wilt eten, maar je komt elke keer laaVert thuis en je hebt geen gezonde dingen in huis, dan gaat het je niet lukken. Je zult het concreet moeten maken voor jezelf.

De afspraak met jezelf dat je 3 keer per week naar de sportschool gaat raakt al snel achterop als je het toch te koud vindt om naar buiten te gaan of je bent gewend om lekker op de bank te ploffen. Kom er dan maar weer eens vanaf. Ook dit moet je concreet maken.


Maar hoe dan?

Volg het stappenplan:

  1. Vertaal een groter doel naar een kleine gewoonte, bijvoorbeeld: "Ik eet elke dag wat (snoep) groente bij mijn lunch".

  2. Verbind deze gewoonte aan een bestaande gewoonte, bijvoorbeeld: "Als ik mijn boterhammen smeer, dan doe ik er wat groente op of neem snoepgroente ernaast mee".

  3. Schrijf deze gewoonte op en deel deze met iemand.

  4. Schrijf dan op wat je nodig hebt om de gewoonte te kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld: "Ik haal elk weekend voldoende groente voor bij de lunch van de hele week".

  5. Spreek met jezelf af dat je dit 30 dagen volhoudt. Dit is een periode die je goed op weg helpt om er echt een gewoonte van te maken.


Je ziet in het plan hierboven dat we het dus niet hebben over doelen en wat je wilt bereiken, maar over gewoontes. Dit is concreter en makkelijker te realiseren. Daarnaast maken we de stapjes heel klein en spreek je ze uit, waardoor je jezelf er meer aan zult houden.

Wees ook niet te streng voor jezelf. Als het een weekje niet lukt, is het niet meteen verloren, je pakt de gewoonte daarna gewoon weer op. Onderzoek toont aan dat je een gewoonte ongeveer 60x uitgevoerd moet hebben voordat het echt een gewoonte is.


We zijn benieuwd of jij ook een goed voornemen had!?



24 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page